By-pass arterial

By-pass arterial

By-pass arterial

Este o interventie chirurgicala care se practica in arteriopatie. Cauzele arteriopatiei sunt multiple, cea mai frecventa fiind cea aterosclerotica. Fumatul, dislipidemia, stresul sunt factori de risc pentru dezvoltarea arteriopatiei ateroscerotice.

La inceput arteriopatia se manifesta ca o durere aparuta in gamba cel mai frecvent, dar si la nivelul coapsei sau fesei. Durerea apare la mers, in special daca este vorba de urcat o panta sau scarile. Ulterior durerea apare si la mersul in plan orizontal la distante din ce in ce mai mici. In final durerea apare si in repaus, in special in timpul noptii, piciorul este mai rece, musculatura se atrofiaza, pilozitatea se pierde. Odata cu progresia bolii apar necrozele si ulceratiile, zone unde tesutul viu moare fiind inlocuit de resturi care daca nu se infecteaza se mumifica putandu-se ajunge la autoamputatii. Cel mai frecvent insa infectia si durerea intensa, persistenta, vor determina pacientul sa se prezinte la medic inainte de aceasta faza.

Tratamentul poate fi chirurgical sau interventional. Prima investigatie este ecografia doppler ce demonstreaza prezenta placilor aterosclerotice si diminuarea sau absenta fluxului in anumite zone. Examinarea angioCT aduce elemente importante ale aspectului peretilor vasculari precum si gradul de ingustare, infundare a vaselor. Arteriografia este foarte importanta deoarece descrie exact prezenta sau absenta fluxului sangvin la un anumit nivel arterial sugerand si posibilitatea implantarii de stent sau necesitatea efectuarii unui by-pass arterial.

By-pass-ul in sine reprezinta o metoda de ocolire a zonelor infundate printr-un conduct care se conecteaza la vas inainte de zona bolnava si dupa zona bolnava. In acest fel sangele reuseste sa ajunga la tesuturi ocolind zona afectata. In functie de arterele pe care se realizeaza, by-pass-ul poate fi aortofemural, iliofemural, femuropopliteu, popliteopopliteal, femurodistal, etc. In functie de materialul din care se realizeaza poate fi o vena autologa sau material sintetic, strain organismului. Cele mai bune rezultate se obtin folosind materialele proprii organismului.

Implantarea de stent a capatat un nou avant in special la nivelul vaselor gambei, unde chirurgia nu reprezinta o solutie pe termen indelungat. Pacientii diabetici in special, au tendinta de a dezvolta leziuni multiple arteriale la nivelul vaselor mici de la nivelul gambei. Abordarea interventionala prin dilatari secventiale si succesive reuseste sa reduca necesitatea amputatiei la acest tip de pacienti.

Din punct de vedere al rezultatelor by-pass-ului arterial, acestea depind de gradul de afectare a vaselor, calitatea conductului utilizat, tehnica chirurgicala si capacitatea pacientului de a-si schimba modul de viata si a respecta prescriptiile medicale. Chiar daca interventiile de by-pass vascular sunt destul de laborioase rezultatele pe termen indelungat par sa fie superioare tratamentului endovascular.

Recuperarea dupa interventie este in general rapida dupa procedurile endovasculare, pacientul fiind externat a doua zi. In cazul operatiilor de by-pass, amploarea interventiilor este mai mare si, implicit si recuperarea mei lenta. Externarea se face 5-10 zile in functie de tipul de interventie si tarele asociate.

Recuperarea vasculara este necesara in cazul pacientilor care se prezinta tardiv sau in cazul interventiilor ample.

Claudiu Chivu
Fii la curent cu ultimele noutati. Aboneaza-te la canalul meu de YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *