Doctor Claudiu Chivu Antena 1
Dr. Claudiu Chivu despre bolile cardiovasculare agravate de stres, Antena 1
February 13, 2017
Doctor Claudiu Chivu - Hipertensiune arterială: de la apariţie la operaţie
Hipertensiune arterială: de la apariţie la operaţie
February 17, 2017

Ce trebuie sa facem ca sa avem o inima sanatoasa din copilarie pana la batranete

Doctor Claudiu Chivu, Ce trebuie sa facem ca sa avem o inima sanatoasa din copilarie pana la batranete

“Cele mai bune si mai frumoase lucruri din lume nu pot fi vazute sau atinse. Ele trebuie simtite in inima.” – Helen Keller

 

Sanatatea inimii este legata de sanatatea intregului trup si mai ales de cea a mintii.

Daca ar fi sa definim intr-un singur cuvant toate actiunile care aplicate din copilarie pana la batranete ne ajuta sa avem o inima sanatoasa, probabil ca acest cuvant ar fi echilibru. Se spune ca 25 % din existenta noastra este mostenire genetica, iar restul de 75% factori de mediu. Acest determinism se traduce in medicina prin factori favorizanti si factori predispozanti. Majoritatea factorilor de risc cu determinism genetic apar prin expresia genica a unor gene alele.

Studii recente au demonstrat ca aceasta expresie genica poate fi modulata de factori exteriori, cum ar fi stresul. In primii ani de viata copilul isi formeaza caracterul. Sunt voci care sustin ca acest proces incepe chiar din viata intrauterina. O viata inceputa in armonie, in sanul unei familii frumoase creaza premisele unui caracter echilibrat, care va reusi ulterior sa controleze factorii de risc pentru boli cardiace.

Predispozitia catre obezitate se moduleaza deja din primul an de viata. Aceasta este perioada in care excesele si dezechilibrele alimentare intretinute evident de mama si familie se transpun prin cresterea numarului celulelor adipoase. Capacitatea tesutului adipos de a-si creste numarul de celule inceteaza dupa un an, singura modalitate de crestere ulterioara a tesutului adipos fiind cresterea volumului adipocitelor. Deci in primul an ne vom seta numarul de celule grase din organism. Obezitatea incepe in prima copilarie.

Pe masura ce copilul creste si factorii de risc cu care acesta interfereaza se diversifica. Alimentatia tip fast, excesul de dulciuri, modificari negative comportamentale vor constituii fundamentul viitoarelor boli de inima.

Anatomopatologii au descoperit placi de grasime in aorta adolescentilor ceea ce inseamna ca procesul de aterogegeza incepe din copilarie.

Adolescenta reprezinta si acel moment de cotitura in care fumatul, abuzul de droguri devin accesibile copilului vulnerabil. Fumatul este cert corelat cu cresterea incidentei bolilor cardiovasculare. In ceea ce priveste consumul de droguri, o supradoza poate duce oricand la oprirea inimii.

Pe masura ce inaintam in varsta creste si expunerea la stres, apar si acele boli care sunt precursori ai afectarii cardiace: colesterolul crescut, diabetul, hipertensiunea arteriala, acidul uric crescut, obezitatea. Este ingrijorator faptul ca infarctul miocardic la 30 de ani devine din ce in ce mai frecvent dar aceasta situatie este explicabila prin “beneficiile” societatii informationale: efortul fizic nu mai este o necesitate a supravietuirii, accesul la alimente este mult mai facil, agresiunea mediului inconjurator prin poluare este in crestere, stresul cotidian asociat urbanismului atinge cote nemaiintalnite. Toata aceasta avalansa de agresiuni poate fi contracarata numai prin echilibru.

Echilibrul mediului in care copilului creste, echilibrul alimentatiei, balansul intre activitatea fizica si educatia cognitiva, echilibrul psihic ce ne face imuni la excese repetate sau dependente.

 

Claudiu Chivu, Kudika

Preluat de pe site-ul Kudika.ro

 

Claudiu Chivu
Fii la curent cu ultimele noutati. Aboneaza-te la canalul meu de YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *