Chirurgia coronariana

Chirurgia coronariana

Boala ischemica a inimii sau afectiunea coronariana este incriminata ca boala vremurilor moderne, stresul, dezechilibrele alimentare, fumatul, suprapuse pe o predispozitie genetica ducand la aparitia si dezvoltarea sa.

Din punct de vedere anatomic consta in blocarea, infundarea vaselor care duc sange la inima, vase denumite artere coronare. Angina de efort, angina instabila si infarctul sunt etape in evolutia bolii coronariene, iar principala manifestare este durerea la nivelul toracelui, cel mai frecvent in spatele sternului, durere a carei intensitate variaza de la usoara la foarte severa in cazul infarctului miocardic. De obicei, durata crizelor anginoase este de ordinul minutelor, iar durerea inceteaza la oprirea efortului sau la administrarea de nitroglicerina sublingual. In infarctul miocardic durerea este continua, prelungita, foarte intensa si acompaniata de fenomene vegetative marcate : disconfort extrem, transpiratii abundente. Sunt situatii atipice in care durerea coronariana este perceputa in spate, in brate sau in baza gatului.

Interventia chirurgicala consta in efectuarea unui by-pass coronarian, adica se creeaza o cale ocolitoare prin care sangele ajunge la muschiul inimii printr-un conduct amplasat chirurgical. De-a lungul timpului s-au testat mai multe tipuri de conducte, cele mai fiabile dovedindu-se cele obtinute din arterele toracice interne, doua vase lungi situate in interiorul toracelui in vecinatarea inimii.

Recuperarea postoperatorie depinde de gravitatea afectiunii initiale, in cazurile necomplicate externarea se face la 6-7 zile si este recomandata internarea intr-un centru de recuperare coronariana pentru 3-4 saptamani. In afara de revenirea dupa interventia chirurgicala este necesara si schimbarea modului de viata catre unul mai echilibrat, fara excese alimentare, fumat sau expunere la stres.

In momentul actual numarul interventiilor cardiace este foarte redus in Romania raportat la numarul populatiei. Raportat la media europeana ar trebuii efectuate cca. 30000 interventii pe an. Numarul interventiilor efectuate in Romania variaza in jurul cifrei de 3000 anual.

Claudiu Chivu
Fii la curent cu ultimele noutati. Aboneaza-te la canalul meu de YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *