Defectul septal

Doctor Claudiu Chivu defect septal

Defectul septal reprezinta o comunicare anormala intre cavitatile inimii si este cea mai frecventa boala cardiaca aparuta din nastere. Poate fi atrial sau ventricular in functie de cavitatile cordului pe care le uneste. Din punct de vedere al gravitatii defectul septal ventricular afecteaza mai sever copilul decat defectul septal atrial, necesitatea de a efectua o interventie la varsta mica fiind mai mare in acest caz.

Daca avem un copil care se invineteste la plans, oboseste repede la supt, respira greoi, nu ia in greutate, o ecografie cardiaca va decela cu mare probabilitate o malformatie cardiaca. Odata suspicionata, o malformatie cardiaca impune internarea copilului intr-un centru de tratament tertiar al bolilor de inima. In peste 30% din cazuri diagnosticul va fi de defect septal, atrial sau ventricular in functie de localizare.

Dupa ce am stabilit cu certitudine diagnosticul pacientului se pune in balanta necesitatea interventiei chirurgicale si riscurile pe care aceasta le implica. Sunt situatii in care interventia se amana deliberat deoarece in primul an de viata defectele septale mici sau medii se pot inchide spontan. In general defectele septale ventriculare necesita corectie inaintea varstei de un an pe cand defectele septale atriale pot fi amanate pana la 3-5 ani.

Spre deosebire de alte malformatii complexe s–au inregistrat progrese mari in tratamentul defectului septal, in momentul actual mai putin de jumatate din micii pacienti necesitand o operatie propriu-zisa, ampla. Practic aceasta interventie presupune oprirea inimii copilului, moment in care functiile sale sunt preluate de masina cord-pulmon. Gaura din inima este cusuta cu materiale speciale, dupa care inima copilului este repornita si isi reia functia.

Recuperarea dupa interventie presupune 6-10 zile de spitalizare urmate de 2-3 luni de recuperare la domiciliu.

Prin tehnicile noi de cardiologie interventionala, o parte din defectele septale pot fi inchise cu niste petece denumite umbrelute care sunt amplasate prin venele de la picior. In acest tip de interventie inima nu mai trebuie oprita. Denumirea de umbrelute provine de la modul in care sunt implantate aceste petece, ele fiind initial cilindrice, iar in momentul cand sunt pe pozitie la nivelul defectului septal se extind ca niste umbrele inchizand in acest mod gaura in inima din doua parti. Interventia este mult mai scurta decat cea clasica, durata fiind in mod obisnuit sub o ora, iar recuperarea copilului este mult mai rapida putand fi externat peste o zi. Nu necesita o recuperare prelungita ca in cazul interventiilor clasice.  Complicatia majora este data de riscul ca umbreluta sa migreze de la locul sau, situatie in care o interventie pe cord clasica este necesara. Un mare avantaj al implantarii de umbrelute este acela ca nu raman cicatrice in zona precordiala asa cum se intampla in urma interventiei clasice. Sunt anumite situatii insa in care implantarea umbrelutelor este imposibila datorita anatomiei dificile a defectului septal. In astfel de cazuri interventia chirurgicala clasica este necesara.

Claudiu Chivu
Fii la curent cu ultimele noutati. Aboneaza-te la canalul meu de YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *