Varice hidrostatice

Varice hidrostatice

Boala consta in aparitia unor dilatatii venoase sub pielea membrelor inferioare. Aceste dilatatii sunt mai mult sau mai putin vizibile in functie de dimensiunea lor si de consistenta tesutului grasos subcutanat. In general sunt foarte bine tolerate o perioada indelungata – ani de zile. La un moment dat incep sa creasca si sa se inmulteasca intr-un ritm mai alert, acesta fiind etapa in care devin simptomatice. Durerea, tensiunea in gamba, umflarea picioarelor, la inceput seara ulterior pe tot parcursul zilei, sunt manifestari ale bolii. Pielea gambei devine maronie, tare si apare ulcerul varicos care este o rana sub forma unui crater aparuta de obicei deasupra gleznei. Aceasta rana se vindeca foarte lent, in fazele mai avansate nu se mai vindeca si are tendinta la extensie. O alta complicatie este tromboflebita superficiala care consta in trombozarea, inchegarea sangelui in dilatatiile varicoase. Acestea devin dure, pielea se inroseste si este fierbinte, durerea poate atinge un nivel ridicat. De obicei cedeaza prompt la tratament.

Tratamentul recomandat in boala varicoasa este cel chirurgical. Sunt cateva etape la inceputul bolii, cand venele nu sunt mult dilatate, in care se poate practica sclerozarea prin injectarea de substante iritante pentru peretele venos. De asemenea venectaziile, adica dilatatii venoase pana in 3 mm. diametru, pot beneficia de tratament cu laser pulsat.

Chirurgia clasica presupune extragerea venei safene prin asanumitul procedeu de stripping. Deoarece este o chirurgie agresiva care necesita rahianestezie sau anestezie generala iar recuperarea este mai lenta, eu nu am mai practicat acest procedeu in ultima perioada, preferand realizarea excluderii venei safene prin ligaturi etajate in anestezie locala. Realizarea cu atentie a ligaturilor safene, crosectomia completa conduc la obtinerea unei rate de reusita cel putin egala cu a strippingului, pacientul fiind externat in aceeasi zi la o ora dupa iesirea din sala de operatie.

Ca variante mai recente de excludere a venei safene sunt procedurile endovenoase: laser, radiofrecventa sau abur. In general sunt bine tolerate, cu o rata de reusita in jur de 90%. Nu sunt aplicabile tuturor pacientilor si sunt in general mai scumpe decat chirurgia clasica deoarece necesita mai multe materiale dispozabile (de unica folosinta).

Recuperarea dupa interventie este in general rapida, depinzand destul de mult si de momentul prezentarii pentru tratamentul varicelor. In situatia in care prezentarea este relativ precoce, la debutul bolii, rezultatele sunt foarte bune. Daca interventia se realizeaza in momentul in care varicele sunt foarte mari sau complicatiile deja s-au instalat, boala poate evolua pe cont propriu si postoperator, operatia realizand practic o ameliorare mai mult sau mai putin indelungata a simptomatologiei.

In general sunt necesare cateva zile de concediu postoperator pentru o buna recuperare, dar am avut si pacienti care au mers la serviciu a doua zi dupa interventie.

Claudiu Chivu
Fii la curent cu ultimele noutati. Aboneaza-te la canalul meu de YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *